You are here: Home * #my dietitian mama * Διατροφή στο σχολείο

Διατροφή στο σχολείο

από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Βίκυ Αθανασιάδου

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που πλέον απασχολεί πολλούς γονείς είναι η διατροφή των μικρών στο σχολείο. 
 
Είτε παίρνουν φαγητό από το σπίτι, είτε τρώνε φαγητό του σχολείου, οι προβληματισμοι είναι αρκετοί. 
 
Πάμε λοιπόν να τους δούμε και να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις! 
 

– Στην περίπτωση που τα παιδιά παίρνουν φαγητό από το σπίτι:

 
1. Φροντίζω να είναι κάτι οικείο στο παιδί. Εκτός από το ότι θα γνωρίζει τη γευση, είναι σημαντικό να γνωρίζει και ΠΩΣ τρώγεται αυτό το γεύμα. 
2. Καλές επιλογές για σνακ αποτελούν τα φρούτα ή κάποια σπιτική παρασκευή, όπως κέικ/μαφινς/κριτσίνια/μπάρες με φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. 
Με λίγη καλή προετοιμασία και εκμετάλλευση της συντήρησης στην κατάψυξη, μπορείτε με ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα να ετοιμάσετε όλα τα σνακ της εβδομάδας (ή και για ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα).
3. Εάν το παιδί τρώει και μεσημεριανό στο σχολείο, μπορείτε να ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα που ακολουθούσατε στο σπίτι, άρα να συνεχίσετε να μαγειρευετε όπως και πριν.
Σημαντικό να υπάρχει ποικιλία σε κρέας, ψάρι, όσπρια, λαχανικά και να μην προσφέρετε συνέχεια τα ίδια. 
4. Στην περίπτωση που το μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο γίνεται αρκετά νωρίς (συνηθίζεται κάτι τέτοιο), μπορείτε να δώσετε στο παιδί ένα πιο ελαφρύ γεύμα μαζί του και να φάτε το μεσημεριανό στο σπίτι όλοι μαζί αφού σχολάσει.
5. Επιλέξτε ποιοτικά και ανθεκτικά σκεύη για τη μεταφορά του φαγητού. 
Ιδανική επιλογή αποτελούν τα ανοξείδωτα σκεύη, τόσο για το φαγητό όσο και για το νερό. 
Σημαντικό να ενημερωθείτε από το προσωπικό του σχολείου για το αν τα σκεύη θα πρέπει να είναι θερμός ώστε διατηρούν τη θερμοκρασία (σε περίπτωση που δεν κάνουν θέρμανση του γεύματος στο σχολείο), αν θα πρέπει να είναι κατάλληλα για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων κτλ.
6. Βάλτε το φαγητό του παιδιού σε ξεχωριστή ισοθερμικη τσάντα μεταφοράς. 
Και πάλι ενημερωθείτε για το αν υπάρχει ψυγείο ώστε να διατηρηθούν εκεί τροφές που το χρειάζονται ή αν θα πρέπει να βάλετε και παγοκυστη.

 

Πάμε να δούμε και μερικές ιδέες για γεύματα που μπορείτε να δώσετε στο σχολείο:

 
-Σπιτικά κέικ με φρούτα ή λαχανικά: Κέικ μπανάνας  –  Κέικ καρότου  –  Κέικ μήλου
-Αλμυρά ή γλυκά muffins, όπως τα muffins με αρακά ή τα muffins με μανταρίνι
-Σαντουιτσάκια με ψωμί ολικής: Αλμυρά με τυρί και ντομάτα ή γλυκά με μέλι και ταχίνι ή βούτυρα καρπών. Δείτε και το “γλυκό” σαντουιτσάκι με σπιτικό spread μήλου
-Σπιτικές πίτες 
-Κουλούρι Θεσσαλονίκης 
-Γιαούρτι με φρούτα
 

-Στην περίπτωση που το φαγητό παρέχεται από το σχολείο:

 
Εδώ, δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά.. με λύπη μου έχω διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία των παιδικών σταθμών έχει γεύματα που δε θεωρώ ότι θα έπρεπε να προσφέρονται σε μικρά παιδιά. 
Επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη, ελάχιστα λαχανικά. 
Οι γονείς, που τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν για μία ποιοτική διατροφή στα μικρά τους, πολλές φορές νιώθουν ότι η δουλειά αυτή θα πάει χαμένη και δεν τους δίνω άδικο.
 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε:

 
1. Το περίεργο σε όλο αυτό είναι ότι το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει εγκύκλιο με συστάσεις για τη διατροφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, που ακολουθεί τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό, αλλά βλέπουμε να ακολουθείται ελάχιστα. Καλό θα ήταν λοιπόν να γίνει νύξη στους υπεύθυνους του σχολείου αν το μενού δεν ακολουθεί τις συστάσεις σε πολλά σημεία. Την εγκύκλιο μπορείτε να βρείτε και να εκτυπώσετε από ΕΔΩ
2. Συζητήστε με τους υπόλοιπους γονείς και δράστε ομαδικά. Πάντα οι πολλοί μπορούν να καταφέρουν πιο εύκολα την αλλαγή.
3. Συνεχίστε την καλή δουλειά στο σπίτι. Δεν χάθηκαν όλα, αφού το παιδί θα τρώει τα υπόλοιπα γεύματα μαζί σας. Δείτε επίσης εάν βολεύει να του προσφέρετε το πρωινό στο σπίτι, ώστε να πηγαίνει χορτασμένο στο σχολείο και να παραλείπει ή να τρώει λιγότερο το γεύμα εκεί.
 
Τέλος, σημαντικό να θίξουμε και το θέμα των κερασμάτων. Στο σχολείο οι γιορτές και τα γενέθλια των παιδιών δεν τελειώνουν ποτέ. 
Σεβόμενοι τις διατροφικές επιλογές των υπόλοιπων οικογενειών και τους διατροφικούς περιορισμούς κάποιων παιδιών (πχ αλλεργίες) το ιδανικό θα ήταν να μην πηγαίνουμε στο σχολείο βρώσιμα κεράσματα ή έστω αυτά που θα προσφέρουμε να είναι κάτι απλό, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά. Τα φρέσκα φρούτα είναι μια πολύ καλή λύση!
Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τους εκπαιδευτικούς να μην προσφέρονται τα κεράσματα στην τάξη, αλλά να μπαίνουν στην τσάντα του κάθε παιδιού και να κρίνετε εσείς αν κάτι θα δοθεί ή όχι.


Με καλή διάθεση και οργάνωση όλα θα πάνε καλά!
 
Εύχομαι σε όλες τις οικογένειες μία ασφαλή και ομαλή σχολική χρονιά!


Βίκυ Αθανασιάδου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
@mydietitianmama
6930311241
 Εγγραφή στο newsletter
Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply