You are here: Home * kids * Παιχνίδια ρόλων

Παιχνίδια ρόλων

Μαγειρικά σκεύη από plan toys

Το να προσπαθείς να απασχολήσεις ένα νήπιο είναι δύσκολο πόσο μάλλον αν πρέπει να απασχολήσεις δύο μαζί. Καθημερινά προσπαθώ να εφεύρω τρόπους απασχόλησης έτσι ώστε οι μικρές και να διασκεδάζουν αλλά και να μη βαριούνται. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από νήπιο που βαριέται. Αρχίζει και γκρινιάζει, του φταίνε όλα και επιδίδεται σε ριψοκίνδυνες αποστολές βλέπε να ανεβαίνει πάνω στην τραπεζαρία ή να κρεμιέται από τις κουρτίνες. Για να αποφύγω λοιπόν όλα τα προηγούμενα έψαξα να βρω καινούριους τρόπους απασχόλησης. Αφού είδα ότι τα παιχνίδια τους τα βαριούνται και ότι τα χρησιμοποιούν μόνο όταν έχουν νεύρα για να τα πετάξουν η μια στην άλλη σκέφτηκα να ασχοληθούμε με παιχνίδια ρόλων.

Πρώτο στη λίστα: Μικροί μάγειρες

Αφού άνοιξαν όλα τα ντουλάπια και έβγαλαν κατσαρόλες, ταψιά, τηγάνια και τάπερ άρχισαν να μαγειρεύουνε. Γεμίσανε τα μαγειρικά σκεύη με ζυμαρικά (στην περίπτωση μας στριφτό μακαρονάκι) και έκαναν ότι μαγείρευαν.

Η διαδικασία κράτησε αρκετή ώρα -πιο πολύ ώρα από όσο χρειάζεται μια μακαρονάδα να ετοιμαστεί- και οι μικρές δε βαριόντουσαν καθόλου. Ανακάτευαν ξανά και ξανά, έκαναν πως δοκίμαζαν και έδινε και η μια στην άλλη να δοκιμάσει για να σιγουρευτεί ότι το φαγητό είναι έτοιμο.

Τα αρνητικά της μαγειρικής τους διαδικασίας είναι τα εξής: Πρώτον κάνουν φασαρία διότι πάνω στο μαγειρικό τους οίστρο χτυπάνε τα σκεύη και τις κουτάλες οπότε αν δεν έχετε ανεκτικούς γείτονες καλό είναι να τα βάλετε να παίξουν πάνω σε ένα χαλί ή ακόμα καλύτερα σε αφρώδες χαλί. Δεύτερον γεμίζει όλο το σπίτι μακαρόνια. Άλλα όταν λέμε όλο, εννοούμε όλο. Μακαρόνια κάτω από το τραπέζι, κάτω από τον καναπέ, ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ, μέσα στις τσέπες τους, πάνω στα κρεβάτια τους….

Δεύτερο στη λίστα: Τσάι για μικρές κυρίες

Μετά από μια βόλτα που έκαναν οι μικρές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με το μπαμπά και τη γιαγιά τους γύρισαν εφοδιασμένες με το σετ τσαγιού της plan toys. Έτσι λοιπόν, αφού έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό άρχισαν να τον χρησιμοποιούν. Παίρνουν τα καρεκλάκια τους, κάθονται η μια απέναντι από την άλλη, σερβίρουν ή μια την άλλη, τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους (δε σκιάζονται γρουσουζιές), φυσούν πριν πιουν και μετά απολαμβάνουν το τσάι τους. Κατά τη διάρκεια της ιερής αυτής τελετουργίας τους μιλάνε διαρκώς σε μια γλώσσα βέβαια που μόνο αυτές κατανοούν.

Πολλά λοιπόν, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί από τα παιχνίδια ρόλων. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, να είναι δημιουργικά, να έχουν αυτοπεποίθηση, να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους ικανότητες, να είναι κοινωνικά, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα καταστάσεις από την πραγματική ζωή. Όλα αυτά με πιο σημαντικό από όλα ότι είναι χαρούμενα.

Με αυτά τα δύο παιχνίδια ρόλων καταπιαστήκαμε αυτή τη βδομάδα και το διασκεδάσαμε πολύ. Οι μικρές μου φαινόντουσαν πολύ ευτυχισμένες, γελούσαν, χειροκροτούσαν και απολάμβαναν την κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Και εγώ τις έβλεπα και έλιωνα ακόμα περισσότερο από ευτυχία γιατί ήξερα ότι  διασκεδάζουν. Τι σημασία έχει να λερωθεί το σπίτι ή τα ρούχα τους ή να κάνουν φασαρία, το χαμόγελο τους, το δυνατό τους γέλιο τα κάνει όλα να φαίνονται  τόσο ασήμαντα. Άλλωστε είναι παιδιά και πρέπει να ζουν και να απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία. Τι πιο όμορφο να γίνουμε και εμείς παιδιά μαζί τους. Οι μαγικές αυτές στιγμές είναι τόσο πολύτιμες και ο χρόνος μαζί τους περνάει τόσο γρήγορα, όσο να κλείσεις τα μάτια σου και να τα ξανανοίξεις.

 

 Εγγραφή στο newsletter
Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply