You are here: Home * books * books for little ones * Βιβλία για τα συναισθήματα από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Βιβλία για τα συναισθήματα από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μεγάλο κεφάλαιο τα συναισθήματα των παιδιών. Τα μικρά παιδιά βιώνουν τα ίδια συναισθήματα που βιώνουν και οι ενήλικες. Στεναχωριούνται, θυμώνουν, νευριάζουν, χαίρονται, απογοητεύονται. Τα συναισθήματα τους αυτά, δυσκολεύονται να τα εκφράσουν, γιατί δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτά που νιώθουν και δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Ένας όμορφος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν, να αντιμετωπίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους είναι μέσα από τα βιβλία. Οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν εκδώσει βιβλία που αναφέρονται στα συναισθήματα των παιδιών. 

 

“Η ανησυχία της Ρούμπι”

Η Ρούμπι ήταν πάντα ευτυχισμένη μέχρι που κάποια μέρα ανακάλυψε πως είχε μια ανησυχία. Στην αρχή δεν της έδινε σημασία όμως άρχισε η ανησυχία της να μεγαλώνει και να μεγαλώνει μέχρι που της στερούσε την ευτυχία. Όλα αυτά μέχρι που συνάντησε ένα αγόρι στο πάρκο που ήταν λυπημένο. Τότε κατάλαβε πως δεν ήταν μόνη. Δεν ένιωθε μόνο αυτή ανησυχία. 

Μια ευαίσθητη ιστορία που βοηθάει τα παιδιά να εξωτερικεύουν και να μιλούν για τις ανησυχίες που νιώθουν. Που τους δίνει να κατανοήσουν ότι αν μοιράζεσαι αυτό που σε απασχολεί σε βοηθάει να νιώσεις πιο όμορφα. Ο διάλογος σε ηρεμεί και σε βοηθάει να καταλάβεις ότι αυτή η ανησυχία που αισθάνεσαι δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαντάζει στο μυαλό σου.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι εξαιρετική και βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν και την έννοια της διαφορετικότητας καθώς παρουσιάζει τη Ρούμπι μαύρη και το φίλο της λευκό.

 

“Ο θυμός του Τόμι”

Ο Τόμι είναι ο μικρότερος γιος στην οικογένεια και όπως είναι φυσικό λόγω ηλικίας υστερεί στο ύψος. Δεν μπορεί λοιπόν να κάνει το ίδιο εύκολα πράγματα που κάνουν τα αδέρφια του. Φτάνει τελευταίος όταν κάνουν αγώνα τρεξίματος, δεν μπορεί να ανέβει στο μονόζυγο, δεν μπορεί να πάει στην πισίνα που είναι τα αδέρφια του γιατί είναι για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κ.ο.κ.

Μέσα από τις απογοητεύσεις που βιώνει για όλα αυτά που δεν μπορεί να κάνει αρχίζει να θυμώνει. Θυμώνει τόσο πολύ που αλλάζει. Μετατρέπεται σε ένα άγριο τίγρη. Τώρα έχει τη δύναμη να κάνει όσα δεν μπορούσε να κάνει πριν αλλά έχει χάσει κάτι πολύ σημαντικό. Έχει χάσει τους φίλους του. Τώρα ο Τόμι είναι μόνος του. Αντιλαμβάνεται το λάθος του, ζητά συγγνώμη και κερδίζει και πάλι τη συντροφιά των φίλων του.

Ένα υπέροχο βιβλίο που δείχνει στα παιδιά το συναίσθημα του θυμού. Ένα συναίσθημα που το βιώνουν αρκετά συχνά τα παιδιά όταν δεν καταφέρνουν να κάνουν κάτι ή όταν δεν γίνονται τα πράγματα με τον τρόπο που αυτά θέλουν. Το βιβλίο δίνει με μοναδικό τρόπο το πως μας μετατρέπει το συναίσθημα του θυμού.

Μας αλλάζει την εμφάνιση μας, μας κάνει να φαινόμαστε άγριοι. Οι συνέπειες του θυμού είναι εμφανείς. Όταν θυμώνουμε και έχουμε άγρια συμπεριφορά κανένας δε θέλει να είναι μαζί μας γιατί μας φοβάται. 

Το βιβλίο επίσης εμπεριέχει και μια σημαντική έννοια, την έννοια της συγγνώμης. Το παιδί μαθαίνει πως όταν κάνουμε κάτι το οποίο δεν είναι σωστό, το οποίο στεναχωρεί τους άλλους πρέπει να ζητάμε συγγνώμη. 

 

“Τα πάντα για τα συναισθήματα”

Ένα βιβλίο οδηγός για τα συναισθήματα των παιδιών. Ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο που βοηθάει τόσο τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματα τους, όσο και τους γονείς. 

Πρόκειται για ένα διαδραστικό βιβλίο που με απλό τρόπο δίνει στα παιδιά να κατανοήσουν όλα όσα νιώθουν τόσο τα ίδια όσο και οι φίλοι τους. Περιέχει εικόνες παιδιών που βιώνουν διάφορα συναισθήματα. Χαρά, λύπη, θυμός, αγανάκτηση, ανησυχία, εκνευρισμός.

Ο γονιός μπορεί να ρωτήσει εν είδει παιχνιδιού το παιδί “τι έχει το παιδάκι στη φωτογραφία;” Έτσι, το παιδί αντιλαμβάνεται, ξεχωρίζει το συγκεκριμένο συναίσθημα. Ταυτόχρονα ο γονιός έχει την ευκαιρία να μιλήσει στο παιδί για το συγκεκριμένο συναίσθημα, να το ρωτήσει αν το έχει βιώσει και το ίδιο, να το ρωτήσει τι αισθάνθηκε.

Μια άλλη ενότητα του βιβλίου εξηγεί τις κινήσεις του σώματος μας που δείχνουν το τι αισθανόμαστε. Άλλο κεφάλαιο αναφέρεται στις διαβαθμίσεις των συναισθημάτων στη διάρκεια της ημέρας, ένα άλλο μιλάει για τα μπερδεμένα συναισθήματα, ένα άλλο καλεί το παιδί να μη ντρέπεται για όσα αισθάνεται και να μιλάει για ότι νιώθει.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένας οδηγός για το πως μπορεί ο γονιός να χρησιμοποιήσει το βιβλίο, όπως και συμβουλές που θα τον βοηθήσουν να αντιληφθεί τι αισθάνεται το παιδί του.

Ένα πραγματικά χρήσιμο βιβλίο που μας μαθαίνει να κάνουμε καθημερινά την απλή αλλά τόσο σημαντική ερώτηση στα παιδιά μας “τι νιώθεις σήμερα;”

Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη των παιδιών. Τα βοηθάει να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα που βιώνουν τα ίδια αλλά και όσα συναισθήματα βιώνουν οι γύρω τους.

Ως γονείς οφείλουμε να παίρνουμε σοβαρά τα συναισθήματα των παιδιών μας, να τους δίνουμε τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοικτά για αυτά χωρίς να φοβούνται. Με τον τρόπο αυτό θα μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους, να έχουν αυτοεκτίμηση και να είναι συμπονετικοί. 

Το να αντιληφθούμε τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά μας είναι αρκετά δύσκολο. Πολλές φορές δίνουμε με μεγάλη ευκολία τις ετικέτες “του δύσκολου”, “ατίθασου”, “κακομαθημένου” παιδιού χωρίς να σκεφτούμε ότι για να αντιδρά με τέτοιο τρόπο το παιδί δεν το κάνει για να μας εκδικηθεί αλλά  το κάνει γιατί κάτι αισθάνεται που δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Εμείς είμαστε εκείνοι που θα πρέπει να είμαστε δίπλα του σε τέτοιες συμπεριφορές, να του δείξουμε ότι κατανοούμε αυτό που αισθάνεται, να το αγκαλιάσουμε και όχι να το τιμωρήσουμε.

Θα πρέπει να θυμόμαστε όσο δύσκολο και αν είναι ότι τα παιδιά είναι παιδιά, δηλαδή μικρά σε ηλικία για να μπορέσουν να κατανοήσουν συναισθήματα όπως αυτό του θυμού. Την ώρα που βιώνουν ξεσπάσματα θυμού έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το συναίσθημα του θυμού αλλά και το συναίσθημα της ντροπής για αυτό που νιώθουν. Εκείνες τις στιγμές μας χρειάζονται περισσότερο.

Τέτοια βιβλία, που αναφέρονται στη διαχείριση των συναισθημάτων αποτελούν χρήσιμο οδηγό και για τις δύο πλευρές, παιδιά και γονείς.

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 Εγγραφή στο newsletter
Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply