You are here: Home * books * books for little ones * Νέα βιβλία από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Νέα βιβλία από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας βοηθούν στην προσαρμογή μας στο σχολείο με τρία νέα παιδικά βιβλία. 

Η προσαρμογή στο σχολείο δεν είναι εύκολη για όλα τα παιδιά. Η Πηνελόπη για παράδειγμα ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που προσαρμόζονται δυσκολότερα. Η δυσκολία αυτή εκφράζεται με νεύρα, με άγχος, με γκρίνια, με ξεσπάσματα και με έντονο κλάμα. 

Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας να κατανοήσει τη σημασία του σχολείου. Δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα του ανοιχτεί ένας νέος κόσμος γεμάτος από χρώματα, τραγούδια, καινούργιους φίλους και πολύ παιχνίδι. 

Ένας ιδανικός τρόπος για να κάνουμε την προσαρμογή τους πιο εύκολη είναι μέσα από τα βιβλία. Οι εικόνες, οι ήρωες και η ιστορία τα μαγεύουν. Στο πρόσωπο του ήρωα που δεν του αρέσει το σχολείο βλέπουν τον εαυτό τους. Ταυτίζονται και συμπάσχουν. Βλέπουν ότι έχουν κοινές δυσκολίες, οι οποίες όμως στο τέλος πάντα επιλύονται και έτσι παίρνουν θάρρος. Γεμίζουν με αυτοπεποίθηση και πάνε με λίγο περισσότερο ενθουσιασμό στο σχολείο.

“Η Μίνα ανακαλύπτει ένα νέο κόσμο”

Η Μίνα που ανακαλύπτει τον κόσμο, ανήκει στα βιβλία που βοηθούν το παιδί να προσαρμοστεί στη νέα σχολική πραγματικότητα. Η Μίνα ετοιμάζεται για την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, αλλά δεν θέλει να πάει. Θέλει να μείνει με τη μαμά της, που την αγαπάει πολύ. Την επόμενη μέρα η Μίνα, πηγαίνει στο σχολείο και μέσα σε μια εβδομάδα προσαρμόζεται. Κάνει νέους φίλους, έχει μια καλή δασκάλα και περνάει όμορφα. Η Μίνα είναι ενθουσιασμένη, κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί μοιράζεται τα νέα της από το σχολείο με τη μαμά της. Μιλάει για όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που κάνει στο νηπιαγωγείο μέχρι να αποκοιμηθεί. Οι μέρες περνούν, όμορφα γεμάτες από παραμύθια, ζωγραφιές και παιχνίδι….

Η ιστορία της Μίνας είναι μια ιστορία γεμάτη ενσυναίσθηση, για όλα τα παιδιά που περνάνε το στάδιο της προσαρμογής σε ένα καινούργιο σχολείο ή σε μια καινούργια ομάδα. Η ιστορία της θα οπλίσει τα παιδιά με αυτοπεποίθηση στο να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν ότι κάτι που είναι καινούργιο δεν είναι κακό, ότι μέσα από το σχολείο ανοίγονται νέοι ορίζοντες και καινούργιοι μαγικοί και χρωματιστοί κόσμοι. 

Από τη σειρά “Τα παιδιά μπορούν” κυκλοφόρησαν δύο νέοι τίτλοι. “Πες όχι στο πείραγμα” και “Πες γεια, κι ας ντρέπεσαι”.

“Πες όχι στο πείραγμα”

Το να πειράζουμε κάποιον μπορεί να έχει πλάκα για εμάς, αλλά για αυτόν που δέχεται το πείραγμα μπορεί να μην ισχύει το ίδιο. Μπορεί να στεναχωρήσει τον αποδέκτη του πειράγματος, να τον θυμώσει, να τον εκνευρίσει και να τον τρομάξει. Μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται άσχημα και αβέβαιος για τον εαυτό του. 

Το βιβλίο “Πες όχι στο πείραγμα”, μας δείχνει αρκετές περιπτώσεις πειραγμάτων καθώς και το πως αισθάνεται κάποιος που έχει ενοχληθεί από τη συμπεριφορά κάποιου άλλου. Αναφέρει επίσης τρόπους για να αντιμετωπίσει ένα παιδί το πείραγμα και να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά και τους άλλους. Στο τέλος του βιβλίου έχει δραστηριότητες για παιδιά αλλά και πληροφορίες για ενήλικες.

Το βιβλίο έχει ευχάριστη εικονογράφηση, μικρό και εύστοχο κείμενο διανθισμένο από χιούμορ και ευαισθησία που βοηθάει τόσο τα παιδιά που πειράζουν να καταλάβουν τι αντίκτυπο έχουν οι πράξεις τους, όσο και αυτά που ενοχλούνται από το πείραγμα να καταλάβουν την κατάσταση και τα συναισθήματα που βιώνουν. 

“Πες γεια, κι ας ντρέπεσαι”

Το να ντρέπεσαι είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Πολλά παιδάκια έχουν συστολή και νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι ή να μιλήσουν μπροστά στους άλλους. Το αίσθημα ντροπής που νιώθουν τα κρατάει πίσω και πολλές φορές τα αποκόπτει από το κοινωνικό σύνολο και από κάποιες δραστηριότητες. 

Πώς αισθάνεται κάποιος όταν ντρέπεται; και τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ντρεπόμαστε; 

Το βιβλίο “Πες γεια, κι ας ντρέπεσαι”, είναι ένα χρήσιμο βιβλίο τόσο για τα πιο ντροπαλά παιδιά, αλλά όσο και για τα θαρραλέα παιδιά που δεν νιώθουν συστολή. Διαβάζοντας το τα ντροπαλά παιδιά θα κατανοήσουν τι είναι αυτό που αισθάνονται και τα παιδιά που δεν ντρέπονται θα αποκτήσουν ενσυναίσθηση για τα παιδιά που νιώθουν ντροπή. 

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται δραστηριότητες για τα παιδιά καθώς και συμβουλές προς τους ενήλικες. 

Και τα δύο βιβλία της σειράς “Τα παιδιά μπορούν” είναι χρήσιμοι οδηγοί τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Βοηθούν να κατανοήσουμε και οι δύο πλευρές τα συναισθήματα κάποιου που βιώνει το αίσθημα της ντροπής, καθώς και τη θέση στην οποία έρχεται κάποιος που τον πειράζουν. Χρήσιμοι οδηγοί για παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς ενδέχεται αντίστοιχες καταστάσεις να αντιμετωπίσουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον. 

“1001 δραστηριότητα για να αγαπήσω το βιβλίο”

Πολύ συχνά οι γονείς αναρωτιόμαστε πως τα παιδιά θα αγαπήσουν τα βιβλία και το διάβασμα. Αρκεί να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά για να γίνουν και αυτά μελλοντικοί αναγνώστες; ή μήπως χρειάζεται κάτι παραπάνω; Πως δημιουργώ τα κατάλληλα ερεθίσματα; Φτάνει μόνο η ανάγνωση μιας ιστορίας ή χρειάζεται να διεισδύσουμε μέσα σ’ αυτή; να μιλήσουμε για αυτήν με τα παιδιά μας και να τους ζητήσουμε την άποψη τους;

Το βιβλίο “1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο” προσφέρει μια πληθώρα από όμορφες δραστηριότητες για να αξιοποιήσουμε και διεισδύσουμε πιο βαθιά στο μαγικό κόσμο του βιβλίο. Με τις δραστηριότητες αυτές θα δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο κλίμα ανάγνωσης, θα μετατρέψουμε την ανάγνωση σε μια θεατρική δραστηριότητα, θα παίξουμε με τις λέξεις και τις εικόνες, θα εξασκήσουμε την φαντασία του παιδιού. 

Το βιβλίο “1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο” είναι ένας χρήσιμο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να ανακαλύψουν τους μαγικούς κόσμους που κρύβουν.

Τέσσερα νέα βιβλία λοιπόν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, βοηθούν τα παιδιά αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στο σχολικό τους ξεκίνημα. Γιατί πολλές φορές το βιβλίο έχει τη μαγική δυνατότητα να εξηγεί τις δυσκολίες και να τις μετατρέπει σε μια εύκολη κατάσταση.

 

 Εγγραφή στο newsletter
Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply