You are here: Home * my stories * Μαμά στο σπίτι: Live your myth in home

Μαμά στο σπίτι: Live your myth in home

Είσαι μαμά με παιδί ή παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών που μένεις όλη τη μέρα στο σπίτι; 

Αν ναι, τότε ότι ακολουθεί θα σου φανεί οικείο. 

Δε θα είναι λίγες οι φορές που θα έχεις ακούσει “τι τυχερή που είσαι που μένεις στο σπίτι με τα παιδιά και δεν δουλεύεις”, “τι τέλειο που είναι, πόσο σε ζηλεύω”. Και εσύ, αντί για απάντηση χαμογελάς διεκπεραιωτικά με σφιγμένα τα δόντια.

Αναμφισβήτητα, το να περνάς χρόνο με τα παιδιά σου είναι ότι πιο όμορφο μπορεί να βιώσεις. Είναι όμως και εύκολο; 

Για να συγκρίνουμε κάποιες καθημερινές στιγμές της μητρότητας με μια καθημερινή δουλειά. Κάνουμε skip τη διαδικασία του πρωινού ξυπνήματος, ντυσίματος κ.λ.π. και φτάνουμε στην ώρα που πιάνουμε δουλειά.

Συνάδελφοι σου στο σπίτι θεωρούνται τα παιδιά, συνάδελφοι σου στη δουλειά είναι οι συνάδελφοι σου.

Για λόγος ευκολίας θα ονομάσουμε τους συνάδελφους του σπιτιού 1, 2, 3 και της δουλειάς Α, Β, Γ. 

Σημαντική σημείωση τους συναδέλφους 1, 2, 3  δεν μπορείς να τους βρίσεις και θα πρέπει να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου μέχρι το τέλος της βάρδιας. Το σενάριο των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων δεν παίζει. 

Δουλειές χωρίς άγχος 

Τις περισσότερες φορές που ξεκινάμε μια εργασία στο σπίτι (μαγείρεμα, σκούπα, πλυντήριο, οποιαδήποτε δουλειά μέσα στο σπίτι), οι συνάδελφοι 1, 2, 3 εκείνη τη στιγμή θυμούνται  πόση δημιουργική διάθεση και καλλιτεχνικό πνεύμα έχουν. Όλη αυτή τη δημιουργική διάθεση τη βγάζουν ζωγραφίζοντας τοίχους, έπιπλα και γενικά ότι βρεθεί μπροστά τους και μπορούν να του αλλάξουν το χρώμα.

Πόσο πιθανό είναι ενώ εσείς ασχολείστε με κάτι στη δουλειά ένας από τους συναδέλφους Α, Β, Γ  να έχει ζωγραφίσει τις σημειώσεις σας, το γραφείο σας και την καρέκλα σας;

Σημαντική σημείωση: Η καθαριότητα και η επαναφορά στην πρότερη κατάσταση στην πρώτη περίπτωση είναι υποχρεωτική στη δεύτερη προαιρετική.


 

Σημαντικά αιτήματα ζητούν εκπλήρωση

Κατά την εκπλήρωση των “εργασιακών σου καθηκόντων” στο σπίτι οι συνάδελφοι 1, 2, 3 θα γκρινιάζουν και θα φωνάζουν για πολύ σοβαρά θέματα του τύπου “έχασα την πιπίλα μου”, “δε θέλω αυτό το παντελόνι”, “έκανα τσίσα μου”. Τα αιτήματα τους θα επαναλαμβάνονται συνεχόμενα μέχρι να εκπληρωθούν με φωνές καθώς επίσης και με το γνωστό κυλιέμαι στο πάτωμα μέχρι να καθαρίσω όλες τις γωνιές του σπιτιού (στο εξωτερικό τα λένε tantrums, εγώ τα λέω μπορώ να σε φτάσω στα όρια σου).

Από την άλλη πλευρά οι Α, Β, Γ αδυνατούν να κερδίσουν κατά κράτος τους 1, 2, 3 γιατί όση φαντασία και να έχεις δύσκολα θα βρεθείς στη θέση να  αλλάξεις συνάδελφο σου και σίγουρα δε θα αρχίσει κάποιος από τους Α, Β, Γ να χτυπιέται στο πάτωμα για κάτι που σου ζήτησε και δεν το έπραξες.

 

Και αν σου τηλεφωνήσω…χ@σε με

Και έρχεται εκείνη η μαγική στιγμή που πρέπει να κάνετε ένα τηλεφώνημα ή απλά θέλετε να κάνετε ένα τηλεφώνημα για να δείτε ότι υπάρχει ζωή και έξω από τους 4 τοίχους του σπιτιού. Για να δούμε ποσό εύκολο είναι!

Για να μπορέσετε να εξασφαλίσετε πέντε λεπτά ήρεμης συνομιλίας προσφέρετε στους 1, 2, 3 τροφή, νερό και θέαμα συγκεκριμένα τους έχετε βάλει να βλέπουν το αγαπημενη τους παιδικό, τρώγοντας φρούτα και έχοντας δίπλα τους το ποτήρι τους με το νερό. Και εκεί που νομίζετε ότι όλα είναι καλά και ότι οι 1, 2, 3 είναι απορροφημένοι, ξαφνικά ακούγεται η φωνή του 1 να φωνάζει μαμά, μαμά, μαμά με επιτακτικό τρόπο και χωρίς καμία πιθανότητα να σταματήσει.

Αφού βάζετε στην αναμονή τον συνομιλητή σας για πόσο μόνο ο θεός ξέρει πηγαίνετε να δείτε τι είναι αυτό που κάνει την ανάγκη των 1, 2, 3 τόσο επιτακτική. Όταν μπαίνετε στο σαλόνι αντικρίζετε το 2 να έχει βγάλει τα ρούχα του, να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και να χορεύει με τα τραγούδια που ακούγονται από το παιδικό έργο. Κάτω από το τραπέζι ο 3 χτυπάει παλαμάκια. Και εκεί που σκέφτεσαι θεέ μου δεν το ζω αυτό! θυμάσαι και τον συνομιλητή σου στο τηλέφωνο και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Να κατεβάσεις το μερακλωμένο από το τραπέζι; να χτυπάς και εσύ παλαμάκια; αφού το ζει που το ζει ας το απολαύσει ή να τρέξεις να κλείσεις το τηλέφωνο και μετά να ασχοληθείς με το show στο σαλόνι.

Κατά αντιστοιχία σίγουρα κάποιοι από τους Α, Β, Γ είναι ενοχλητικοί τύποι και υπάρχει περίπτωση να σου ζητάνε πράγματα ακόμα και όταν μιλάς στο τηλέφωνο αλλά φαντάζομαι δε θα είναι τόσο επίμονοι και σίγουρα δε θα ξεβρακωθούν για να σας τραβήξουν την προσοχή χορεύοντας πάνω στο γραφείο.

Δυο-δυο στη μπανιέρα δυο-δυο 

Άλλη μια μαγική στιγμή της ημέρας είναι και η στιγμή που πρέπει να πας τουαλέτα καθότι άνθρωπος και εσύ και κάποια στιγμή θα σε καλέσει η φύση. Αφήνεις λοιπόν τον 1, 2, 3 να παίζουν και όσο πιο γρήγορα μπορείς μπαίνεις στον μπάνιο. Μετά από λίγο ακούς τη φωνή του 2 ο οποίος έξω από την τουαλέτα σε ρωτάει «μαμά τι κανείς εκεί;; Κανείς κ**ά σου ή τσίτσα σου; Να μπω και εγώ μέσα;» Προφανώς και για να τελειώσεις τη δουλειά σου τον αφήνεις να μπει μέσα ετσι ώστε να γίνετε όλοι μαζί μια ωραία παρέα.

Από την άλλη πλευρά στη δουλειά υπάρχει τόσο η ιδιωτικότητα, όσο και η διακριτικότητα των συναδέλφων Α, Β, Γ που θα σε αφήσουν να πας τουαλέτα και προφανώς δε θα σου ζητήσουν να τους περιγράψεις τι κανείς εκεί μέσα, ούτε θα ζητήσουν να σου κάνουν παρέα.

 

Διάλειμμα; τι είναι αυτό;

Ξέχασα να αναφερθώ στο διάλειμμα. Στην εργασία σίγουρα υπάρχει χρόνος 20-30 λεπτών μέσα στη μέρα για φαγητό, κους κους με τους Α, Β, Γ. Στο σπίτι με τους 1, 2, 3 τα πράγματα είναι δύσκολα. Τρως συνήθως στο πόδι. 3 στις 4 φορές θα σου ζητηθεί να ανοίξεις το στόμα σου να δουν τι τρως (μην τυχόν και είναι γλυκο και δεν τους δίνεις). Και γενικά νομίζω ότι το “μου έκατσε η μπουκιά στο λαιμό” εφευρέθηκε από μαμά η οποία προσπαθούσε να φάει γρήγορα για να προλάβει. Άλλου τύπου διάλειμμα δεν υπάρχει. Το κάπνισμα θα σκεφτείς να το ξεκινήσεις μετά από τόση ένταση στην ημέρα αλλά θα καταλήξεις ότι δεν θα προλαβαίνεις ούτε για αυτό.

Κεφάλαιο τσακωμός

Μέσα στη μέρα τουλάχιστον 2-3 φορές προσπαθείς να ηρεμήσεις τα πνεύματα ανάμεσα στους 1, 2, 3 που τσακώνονται για πολύ σημαντικά ζητήματα τύπου “μου πήρε το LEGO μου, δεν μου δίνει το κουτάλι, η πιπίλα είναι δίκη μου” και πάει λέγοντας. Οι καυγάδες θυμίζουν τις συγκρούσεις που βλέπαμε σε κάτι reality του εξωτερικού (εδώ είμαστε πολιτισμένοι δεν κάνουμε τέτοια) με μαλλιοτράβηγματα, δαγκώματα και χτυπήματα με αλλά παιχνίδια.

Φυσικά τέτοιες υπέροχες στιγμές λείπουν από την εργασιακή καθημερινότητα καθώς δεν μπορώ να φαντάστω κάποιον από τους συναδέλφους Α, Β, Γ να έρχεται να σας δαγκώνει ή να σας χτυπάει με τα κλασέρ στο κεφάλι γιατί του πήρατε το στύλο.

Μαμά τραγουδίστρια, χορεύτρια, ηθοποιός

Το θέμα της δημιουργικότητας είναι ακόμα ένα σημαντικό θέμα. Οι συνάδελφοι 1, 2,3 είναι αρκετά απαιτητικοί. Βαριούνται ευκολα και δεν τους αρέσουν να κάνουν τα ίδια πράγματα. Πρέπει λοιπόν να βρίσκεστε σε εγρήγορση να εφευρίσκετε νέους τρόπους απασχόλησης χορός, τραγούδι, ζωγραφική, θέατρο επιστρατεύονται για να ικανοποιήσουν τα απαιτητικά γούστα τους.

Κάτι αντίστοιχο δε συμβαίνει στους επαγγελματικούς χώρους που ναι μεν η δημιουργικότητα είναι καλή να υπάρχει αλλα σίγουρα οι συνάδελφοι Α, Β, Γ δε θα σας βάλουν να τους τραγουδήσετε, ούτε να τους χορέψετε για να περάσουν ευχάριστα το χρονο τους.

Μαμά, η παιχνιδομαζώχτρα

Μέσα στη μέρα θα ζητήσετε πολλές φορές από τους 1, 2, 3 να μαζέψουν τα παιχνίδια τους, τα οποία έχετε πατήσει κατ’επαναληψη και έχετε βρίσει θεούς και δαίμονες μέσα από τα δόντια σας. Και φυσικά αφού το αίτημα σας δεν θα εισακουσθεί καθώς κανένας από τους συναδέλφους δεν πτοείται από τις ικεσίες σας καταλήγετε να μαζέψετε εσείς το σπίτι. Φυσικά και στην εργασία σας οφείλεται να έχετε καθαρό και τακτοποιημένο το γραφείο σας αλλά σίγουρα δε σας κάνουν καψόνια οι συνάδελφοι σας πετώντας κάτω στύλο, μολύβια και χαρτιά και αναγκάζοντας σας να τα μαζέψετε εσείς.

 

 

 Αυτές είναι μερικές από τις μαγικές στιγμές του να είσαι μαμά στο σπίτι 24/7. Είπαμε μαγικό το ταξίδι της μητρότητας, αλλά με αρκετές δυσκολίες και προκλήσεις. 

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Τ.

 

 Εγγραφή στο newsletter
Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply