από τη Βίκυ Αθανασιάδου @mydietitianmama
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως η ζάχαρη, όπως κάθε τρόφιμο, δεν είναι κακή. Όμως δεν είναι και καλή για τα βρέφη και τα νήπια.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
- Γεννιόμαστε με προδιάθεση να προτιμούμε τις γλυκές γεύσεις. Άρα αν τα παιδιά εκτίθενται διαρκώς σε γλυκά τρόφιμα, τότε θα τα ζητούν όλο και πιο συχνά. Αντίθετα, θέλουμε να εκτίθενται σε μια ποικιλία γεύσεων ώστε να διευρύνουν ολοένα τις προτιμήσεις τους.
- Τα παιδιά έχουν πολύ μικρό στομάχι. Πρέπει κάθε μπουκιά να μετράει, έτσι ώστε να μπορούμε να τους προσφέρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Η ζάχαρη μπορεί να κλέψει χώρο από άλλα θρεπτικά τρόφιμα που τους είναι απαραίτητα.
- Κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας και καταστροφή των δοντιών.
ΠΟΤΕ μπορούν τα παιδιά να φάνε ζάχαρη;
Η γενική οδηγία αναφέρει καθόλου ζάχαρη πριν τα 2 (συμπεριλαμβάνονται όλα τα γλυκαντικά).
Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πως θα το διαχειριστούμε εμείς ως γονείς.
1) 0-12 μηνών: μηδενική κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών. Τα πράγματα εδώ είναι απλά, εώς 6 μηνών ούτως ή άλλως τα βρέφη τρέφονται αποκλειστικά με γάλα. Ομως και στους 6-12 μηνες τα βρεφάκια είναι πολύ μικρά και ειλικρινά δεν θα τους λείψει καθόλου οτιδήποτε γλυκό, ούτε θα ζηλέψουν αν εσείς τρώτε γλυκό μπροστά τους. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που γίνει αυτό, θα μείνουν ευχαριστημένα αν απλώς τους προσφέρετε μια άλλη τροφή που αγαπούν. Θέλουν να σας μιμηθούν, αλλά δεν τους απασχολεί καθόλου τι ακριβώς τρώτε.
2) 12-24 μηνών: εδώ τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, αφού γύρω στους 18 μήνες τα περισσότερα παιδάκια αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα τρόφιμα που υπάρχουν γύρω τους και ίσως ζητάνε να φάνε ακριβώς ότι και εσείς.
Όταν λοιπόν αρχισει να συμβαίνει αυτό έχω 2 συμβουλές για να το διαχειριστείτε.
Όσο βρίσκεστε σε ελεγχόμενο περιβάλλον, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε μπροστά στο παιδί τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη.
Όταν βρίσκεστε έξω ή σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, γιορτή κτλ και σερβιριστεί γλυκό, δώστε μερικές μικρές μπουκίτσες στο παιδί, ΜΟΝΟ εάν το αντιληφθεί και το ζητήσει το ίδιο. Μην το κάνετε μεγάλο θέμα λέγοντας «όχι», καθώς δε θέλετε το παιδί να νιώσει ότι το περιορίζετε ή ότι η κατανάλωση γλυκού είναι απαγορευμένη.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είστε σε καμία περίπτωση κακός γονιός εάν το παιδί σας έφαγε ζαχαρη πριν τα 2. Ούτε υπερβολικός εάν έχετε αποφασίσει πως θέλετε να συνεχίσει να μην τρώει ζάχαρη για όσο περισσότερο καιρό μπορείτε μετά τα 2.
Η διατροφή των παιδιών είναι γονεϊκή ευθύνη και η κάθε οικογένεια κάνει τις δικές της επιλογές με βάσει το δικό της πλαίσιο.
ΠΟΙΕΣ είναι λοιπόν οι καλύτερες επιλογές γλυκαντικων για να καταναλώσουν τα μικρά μας (και γιατί όχι και εμείς!) και ποια πρέπει να αποφεύγονται;
O βασικότερος διαχωρισμός που κάνουμε εδώ είναι μεταξύ φυσικών και πρόσθετων σακχάρων.
Τα φυσικά σάκχαρα είναι αυτά που περιέχονται από τη φύση τους σε τρόφιμα, όπως στα φρούτα και στα γαλακτοκομικά και είναι απόλυτα θεμιτό να καταναλώνονται από παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας.
Μία και μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι χυμοί φρούτων, των οποίων η κατανάλωση δεν προσφέρει κανένα διατροφικό όφελος σε παιδιά κάτω του έτους, ενώ θα πρέπει να περιορίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες (μέχρι 120ml/ημέρα για 1-3 ετών, μέχρι 120-160ml/ημέρα για 4-6 ετών, μέχρι 240ml/ημέρα για 7-18 ετών). Κατανάλωση χυμού μεγαλύτερη από τις συνιστώμενες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, ακόμα και παχυσαρκία.
Όλα τα υπόλοιπα σάκχαρα θεωρούνται πρόσθετα και θα πρέπει η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο.
Καλές επιλογές για τα παιδιά αποτελούν το μέλι (όσο λιγότερο επεξεργασμένο), το σιρόπι σφενδάμου, η ζάχαρη καρύδας, το χαρουπόμελο και το πετιμέζι.
Αντίθετα καλό είναι να αποφεύγεται η ζάχαρη (σε όλες τις μορφές), το σιρόπι αγαύης, η στέβια και όλα τα τεχνητά γλυκαντικά.
Εύκολα ως εδώ θα μου πείτε..αλλά θα σας απαντήσω ότι η ζάχαρη κρύβεται παντού! Ακόμα και σε τρόφιμα που δε θα περιμένατε.
Άρα για οποιαδήποτε συσκευασμένη τροφή, πρέπει πάντα να διαβάζετε την ετικέτα για πρόσθετα σάκχαρα.
Μερικά τρόφιμα του εμπορίου που τα περιέχουν είναι το ψωμί, οι σάλτσες, τα γιαούρτια (τόσο τα λεγόμενα «παιδικά» όσο και αυτά που περιέχουν φρούτα ή γεύσεις αυτών), τα δημητριακά.
Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε όσο το δυνατόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να αγοράζετε περισσότερες φυσικές τροφές!