You are here: Home * books * books for little ones * Δύο αγαπημένα μας βιβλία του Benji Davies

Δύο αγαπημένα μας βιβλία του Benji Davies

Δεν νομίζω ότι υπάρχει γονιός που να μην γνωρίζει τον Benji Davies. Και αν δεν του θυμίζει κάτι το όνομα του, σίγουρα θα του θυμίζει το όνομα Νοϊ. 

Ο λόγος που γράφεται αυτό το άρθρο είναι για να μιλήσουμε ξανά για δύο πολύ αγαπημένα μας βιβλία. 

Το δεύτερο και το τρίτο βιβλίο του Davies, με πρωταγωνιστή τον μικρό Νοϊ, κυκλοφόρησαν ξανά σε σκληρό χαρτί (board book), από τις εκδόσεις Ίκαρος. Έτσι, τα μικρά χεράκια θα μπορούν να τα εξερευνούν χωρίς να φοβόμαστε μην σκιστούν οι σελίδες του.

“Ο Νοϊ και η φάλαινα τον χειμώνα” 

Στη δεύτερη ιστορία, Ο Νοϊ λαχταρά να ξανά δει τον φίλο του, το φαλαινάκι που έσωσε το καλοκαίρι. Η εποχή άλλαξε, βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Τα πάντα αρχίζουν να παγώνουν. Ο Νοϊ παρατηρεί τον μπαμπά του που ξεμακραίνει με το καΐκι για το τελευταίο ψάρεμα, πριν παγώσει το νερό.

Η νύχτα πέφτει και ο μικρός Νοϊ, περιμένει με αγωνία τον μπαμπά του. Βλέποντας ότι έχει αργήσει αρκετά, αποφασίζει να πάει τον βρει. Το νερό έχει παγώσει και η χιονοθύελλα δυναμώνει. Ο Νοϊ αισθάνεται ότι έχει χαθεί. Μέχρι που μέσα στην ομίχλη διακρίνει το καΐκι του μπαμπά του. Μπαίνει μέσα αλλά δεν βρίσκει τον μπαμπά του. Κουρασμένος, όπως είναι αποκοιμιέται. Τότε επιστρέφει ο φίλος του, το φαλαινάκι. Δεν είναι μόνο του, είναι μαζί του ένα κοπάδι φαλαινών. Έρχονται για να τον βοηθήσουν και να τον οδηγήσουν πίσω στο μπαμπά του. 

“Ο Νοϊ και η φάλαινα τον χειμώνα”, είναι μια γλυκιά ιστορία που μιλάει για τη φιλία, την οικογένεια, την αγάπη για τη φύση. Μια ιστορία στην οποία άνθρωπος και φύση συμβαδίζουν, συνυπάρχουν. Δεν είναι αντίπαλοι. Η αγάπη για τα ζώα είναι έκδηλη σε όλη την ιστορία. Ο Νοϊ εκτός από την αγάπη του για το φαλαινάκι, έχει και έξι γατάκια που του κρατάνε συντροφιά. 

Στη δεύτερη ιστορία του Νοϊ βλέπουμε ότι το θάρρος και η έλλειψη κινδύνου που έχουν τα μικρά παιδιά. Που πολλές φορές αυτό το θάρρος μπορεί να τα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

“Ο Νοϊ και η γιαγιά”

Στην τρίτη ιστορία Ο Νοϊ πάει διακοπές το καλοκαίρι στη γιαγιά του. Μια γιαγιά λίγο διαφορετική από την εικόνα των γιαγιάδων που ξέρουμε. Μοναχικός άνθρωπος, που έχει συγκεκριμένη ρουτίνα και που δεν τη διαφοροποιεί, ούτε όταν έρχεται ο εγγονός της. Βράζει σούπα με φύκια, φυλάει τα δόντια της σε ένα βαζάκι, έχει κουβέρτες που προκαλούν φαγούρα. Ο Νοϊ δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στο νησί με τη γιαγιά του. Προσπαθώντας να περάσει όμορφα, αρχίζει να εξερευνά τη φύση. Κατά την εξερεύνηση του βρίσκει ένα τεράστιο βράχο με τρύπες. Στο μυαλό του φαντάζει σαν κάστρο και αρχίζει το παιχνίδι. Δεν καταλαβαίνει όμως πως περνάει ο χρόνος μέχρι που σκοτεινιάζει και ξεσπάει καταιγίδα. Ο Νοϊ φοβάται και δεν ξέρει τι να κάνει. Η γιαγιά  του όμως, θα βρεθεί κοντά του για να τον σώσει. 

Ο Benji Davies και με αυτήν την ιστορία αποδίδει τον αυθορμητισμό των παιδιών. Ο αυθορμητισμός τους όμως καθώς και το παιχνίδι τους, πολλές φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Έτσι, ο συγγραφέας με έναν πολύ όμορφο και γλυκό τρόπο δείχνει στους μικρούς αναγνώστες πως να είναι πιο προσεκτικοί. 

Εκτός όμως από τον αυθορμητισμό, καταδεικνύει και μια πολύ όμορφη σχέση. Αυτή της γιαγιάς με το εγγονάκι της. Μια γιαγιά διαφορετική από την εικόνα των γιαγιάδων που έχουμε. Όμως παρά τη διαφορετικότητα της, βρίσκει τον τρόπο να συνδεθεί με τον εγγονό της και να δημιουργήσουν μια πολύ όμορφη σχέση. 

“Ο Νοϊ και η γιαγιά”, είναι μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια, γεμάτη από αγάπη για τη φύση, γεμάτη από αγάπη για το διαφορετικό και γεμάτη από γιαγιά. Αυτές τις γιαγιάδες που δίνουν και κάνουν τα πάντα για τα εγγόνια τους, αψηφώντας οποιονδήποτε κίνδυνο. 

Ο Benjie Davies, είναι ένας γλυκός παραμυθάς. Ένας παραμυθάς που τα κείμενα και οι εικόνες του δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Η εικονογράφηση του είναι μοναδική. Το γλυκό αγοράκι, ο Νοϊ, με το χαρακτηριστικό σκουφάκι και το ριγέ μπλουζάκι, γίνεται αγαπημένος φίλος των παιδιών. Αξίζει να προσέξετε ότι ο Νοϊ δεν έχει σχεδιασμένη την γραμμή του στόματος, αλλά όλα τα συναισθήματα του φαίνονται από τις κινήσεις του. Η στάση του σώματος του, μας λέει τι ακριβώς αισθάνεται. Μοναδική είναι επίσης και η εικονογράφηση της φύσης και στα δύο βιβλία. Η απόδοση της χιονοθύελλας, του χιονιού και και της παγωμένης θάλασσας, η βροχή, το σκοτάδι, η φουρτουνιασμένη θάλασσα αποδίδεται με μοναδικό και γλαφυρό τρόπο. 

Και στα δύο βιβλία βλέπουμε κοινές αξίες να θίγονται. Η αξία της οικογένειας, της φιλίας, της αγάπης. Η σχέση με τη φύση και με τα ζώα.

Τα βιβλία του Benji Davies κυκλοφορούν από τις εκδόσειςΊκαρος

 Εγγραφή στο newsletter
Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply